Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Υγειά σας, Μέρος 1ο


        Διανύουμε μια εποχή στην Ελλάδα και υποκριτικών εκπλήξεων. Είναι στιγμές – ελπίζω σ’ αυτό – που κάθε λογικός άνθρωπος στην είδηση ενός σκανδάλου, ενός αντικοινωνικού γεγονότος ή στην κατάδειξη της σαπίλας που μας μαστίζει στιγμιαία τουλάχιστον σκέφτηκε: «Μα πόσο χάπατο είμαι!  Γιατί να σπιλώνουν την αξιοπρέπεια μου;!». Κάπως έτσι ένιωσα για άλλη μια φορά όταν διάβασα για μία (από τις πολλές) απάτη που έχει στηθεί γύρω από τη δημόσια υγεία και απαντάται στον οργανισμό ΚΕΕΛΠΝΟ. Μην αγχώνεστε αν δεν έχετε ιδέα για τι πράμα μιλάμε! Όλοι μαζί – τα χάπατα – παρέα θα ξετυλίξουμε ένα κομμάτι της ιστορίας, ένα κομμάτι από αυτό το φαγοπότι που έγινε – και καλά κρατεί ακόμα – εις βάρος μας.

            Το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων) είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός για τη μελέτη και την προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ιδρύθηκε το 1992 (τότε ως ΚΕΕΛ) και για καμιά δεκαετία μοναδική του ασχολία ήταν το AIDS. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Φρένο! Τι σημαίνει αυτό; Το δημόσιο μπορεί να δράσει ως «επενδυτής» και να ιδρύσει έναν οργανισμό. Υπάρχουν πολλοί παρόμοιοι – νομικά – οργανισμοί, οι υπάλληλοι των οποίων, όμως, δεν είναι δημόσιοι, αλλά λειτουργούν με συμβάσεις συγκεκριμένου ή αορίστου χρόνου. Δεν αναφερόμαστε συνεπώς σε κάτι παράνομο, αλλά σε ένα νομιμότατο μέσο διορισμών πελατειακού τύπου, χωρίς ΑΣΕΠ.
            Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι υπό την αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε Υπουργού Υγείας. Πολλοί, λοιπόν, υπουργοί θεώρησαν πρέπον να κάνουν ορισμένα δωράκια στο «παραπαίδι» τους. Ενδεικτικά αναφέρω:
  1. Οκτώβρης 1993: ο οργανισμός εξαιρείται από τις διατάξεις που αφορούν το δημόσιο τομέα(τα περί ιδιωτικού δικαίου)
  2. Ιούνης 1995: ο υπουργός Υγείας κ. Κρεμαστινός εξαιρεί το ΚΕΕΛΠΝΟ από τη διαδικασία προμηθειών του δημοσίου, την οποία επιβάλλεται να ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες.
  3. 2006: ο Νικήτας Κακλαμάνης υπογράφει το εξής εξοργιστικό «ιατρικό και λοιπό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να διατίθεται σε φορείς του ευρυτερου δημόσιου τομέα κατόπιν υπογραφής προγραμματικής σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ και του αντίστοιχου φορέα, στην οποία θα ρυθμίζονται οι όροι της συνεργασίας, ο σκοπός της, ο αριθμός των εργαζομένων που διατίθενται»
  4. 2009: η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δίνει δικαίωμα προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ. 
Επίτευγμα του κυρίου Κακλαμάνη είναι ότι το 1/3 των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ καταλήγει σε νοσοκομεία και στο υπουργείο υγείας. Προσλαμβάνεσαι λόγω βύσματος για ένα – δύο χρόνια και «μεταμορφώνεσαι» ξαφνικά σε δημόσιο υπάλληλο, λες και υπάρχει ένδεια στον τόπο αυτό. Σκόπιμα δε θα προχωρήσω σε αναφορά συγκεκριμένων πελατειακών διορισμών, αν και έχω αντλήσει σχετικές πληροφορίες. Πέρα από το υπολανθάνον, ανθίζει και το φανερό θράσος χρόνια τώρα.
Πότε όμως πρωτοβγήκε στη δημοσιότητα η «δυσωδία» αυτού του οργανισμού; Επί υπουργίας Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκε έλεγχος του οργανισμού και διαπιστώθηκαν τα καμώματα των καρεκλοκένταυρων. Αλλοιώσεις πρακτικών, πλαστοποιήσεις συμβάσεων, ειδικά επιδόματα που ξεπερνούν τους βασικούς μισθούς, χιλιάδες ευρώ σε προσωπικούς λογαριασμούς στελεχών και δε συμμαζεύεται. Μέχρι και η κα. Τσέκου (τη θυμάστε – είχε κάνει απίστευτα νούμερα η υπόθεση Ζαχόπουλου!) κόντεψε να βολευτεί αλλά βρόμισε η δουλειά νωρίτερα και πήρε πόδι.
            Πώς, όμως, αυτοί οι κυβερνόρουσφετολογικοί παράγοντες παίζουν βρώμικα παιχνίδια με την υγεία σας; Αρκεί μια ματιά στον τρόπο και στο πνεύμα των προσλήψεων του ΚΕΕΛΠΝΟ για να σας αποδείξει πως «αγρόν ηγοράσαμε» και μυρωδιά δεν πήραμε! Με αφορμή, αρχικά, την πανδημία της γρίπης - και χωρίς να υπάρχει κανένας συσχετισμός με τις επικείμενες εκλογές (2009) - ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αρ. Καλογερόπουλος ανέφερε πως παρά την απαγόρευση της διενέργειας προσλήψεων σε προεκλογική περίοδο, θα υπάρξει εξαίρεση για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Κι αυτό προκειμένου να προσληφθούν επιστήμονες που θα βοηθήσουν στη διενέργεια του εμβολιασμού. Και γι’ αυτό έγιναν οι εξής προσλήψεις (http://pandemicflugr.wordpress.com/2009/08/19/keelpno_hirings/)  . Στον αριθμό 201 οι συμβάσεις αορίστου χρόνου και απ’ αυτές μόνο οι 14 αφορούν γιατρούς! Πάνω από τους μισούς είναι  διοικητικοί και έχουν κοτσάρει και 20 θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή κλητήρες, φύλακες και οδηγοί. Ποιος θα κάνει λοιπόν τους εμβολιασμούς;! Και γιατί όχι οι διοικητικοί;! Άλλωστε στην Ελλάδα είναι γνωστό τοις πάσι ότι καθείς έχει μια άποψη και μια μαλακία να υποστηρίξει και νομίζει και ότι κάτι κάνει στο τέλος.
 Και δεν είναι μονό αυτά τα ανομήματα του οργανισμού: προκηρύξεις θέσεων που δε δημοσιοποιούνται (https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJx0yzB8q-p0nUnQRQVyXjnbnwpx73YduGMpx0Mh1jUVxaZ1OYHJ_mQbYQOZ_zUTfJJzmYYWe1pmE06jC54BJDsJLF-47ByWekQW3xDJ8tPelVW05DsjMY-QmY7wsvefThFunFAwe8-Iw/s1600-h/keelpno.jpg) και τελειωμό δεν έχει (για να μη σας κουράζω απευθυνθείτε με e-mail για πολλά περισσότερα).
Και ορθώς θα μου πείτε ότι γνωρίζετε ότι συμβαίνουν τέτοιου είδους βο(υ)λευτικές «παρεμβάσεις» και στο κάτω κάτω είναι και ο τρόπος με τον οποίο ενσαρκώνεται το πελατειακό κράτος και η αναξιοκρατία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που μας έφεραν λίγο πιο κατω από τον πάτο του πηγαδιού και νερό πλέον δεν έχει. Και μετά ορθώς θα σας πω ότι ο Νεοέλληνας αρκείται στο να γνωρίζει και όχι στο να πράττει. Γιατί αυτά τα λαμόγια κυβερνούν ακόμα! Και είναι εκλεγμένα λαμόγια! Και αν σας μυρίζουν μπαγιάτικα αυτά που ανέφερα παραπάνω, και έχετε την παραμικρή ψευδαίσθηση μέσα στη γυάλα σας ότι κάτι άλλαξε, απλά περιμένετε το Μέρος 2ο!

Πηγές: HOT DOC, ντοκιμαντέρ "Ο οργανισμός"

Δεν υπάρχουν σχόλια: