Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Υγειά σας, Μέρος 2ο

         Συνεχίζουμε, λοιπόν, ακάθεκτοι και στο 2ο μέρος του άρθρου σχετικά με τα ΚΕΕΛΠΝΟ και βασικός στόχος αυτού του δημοσιεύματος είναι η τρόπον τινά «επικαιροποίηση» του άρρωστου τμήματος αυτού του οργανισμού. Άλλωστε για τις αξιόποινες πράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει συνταχθεί δικογραφία 3.500 σελίδων. Η υπόθεση βέβαια πηγαίνει με ρυθμούς χελώνας καθώς από το 2009 η δικογραφία είναι ανοιχτή, γεγονός που θέτει κι αυτό ερωτήματα.
            Προσοχή, για αποφυγή παρεξηγήσεων, η διαφθορά των ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υποτιμά τη σοβαρότητα των προβλημάτων δημόσιας υγείας. Νοσήματα όπως το AIDS και όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, ο ιός του Νείλου, ο H1N1 χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης καθώς ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Ο πολύς ντόρος, για να μην φληναφούμε, και το «ζουμί» της υπόθεσης των ΚΕΕΛΠΝΟ αρχίζει το 2006 όταν ένα πολυμεταγγιζόμενο 16χρονο κορίτσι μολύνεται από τον ιό του AIDS στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ – μυστηριωδώς – ξαφνικά ξυπνάει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας «κλείνει το μάτι» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε φαρμακευτικές και υπογράφει 2 μνημόνια 250 εκατομμυρίων € για αγορά τεστ μοναδιαίου δότη.
            Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε μια παρένθεση για τα τεστ μοριακού ελέγχου του αίματος. Δύο είναι οι τύποι: το τεστ μοναδιαίου δότη(ΝΑΤ) και οι μικροδεξαμενές (mini pools). Τόσο οι μικροδεξαμενές(6 δείγματα σε ένα αντιδραστήριο) όσο και ο μοριακός έλεγχος ΝΑΤ(ένα αντιδραστήριο ανά δείγμα αίματος)  αποτελούν μοριακές μεθόδους ανίχνευσης και γι’ αυτό επιστημονικά έχουν υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Οι μικροδεξαμενές χρησιμοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς τα κρούσματα είναι λίγα, η μέθοδος είναι κατά πολύ φτηνότερη και μπορούν να λειτουργήσουν και με ένα μόνο δείγμα. Ειδήμονες στο θέμα – με τους οποίους ήλθα σε επαφή – το  εξακριβώνουν.
Κλείνει η παρένθεση, γίνεται η συμφωνία των 250εκ.€ και το κάθε αντιδραστήριο κοστίζει 50€. Σε αντίστοιχες παραγγελίες στην Πολωνία το ίδιο αντιδραστήριο από τις ίδιες φαρμακευτικές κόστιζε μόλις 9€. Τότε, λοιπόν, παρεμβαίνει η επιτροπή ελέγχου για να διορθώσει τα ρεζιλίκια του Υπουργείου και κατεβάζει την τιμή στα 45€! Μην κοιτάτε σα χάνοι! Έχουμε, συνεπώς, την αντικειμενική αξία και μια μίζα της τάξεως του 500%! Ναι αγαπητοί φίλοι, δεν υπάρχει τίποτα σ’ αυτή τη χώρα που κοστολογείται με την αντικειμενική του αξία, ούτε τα αντιδραστήρια, ούτε οι δημόσιοι δρόμοι, ούτε άλλωστε και οι Έλληνες πολίτες!
Από το 2006, όμως, μεσολάβησε ο H1N1 – ο ορισμός της απάτης – όπου το ΚΕΕΛΠΝΟ ξετύλιξε το ταλέντο του και παρήγγειλε διπλάσια ποσότητα εμβολίων (υπουργός Αβραμόπουλος). Επιπλέον, μεσολάβησε και ο ιός του Δυτικού Νείλου, και φτάνουμε στα πιο πρόσφατα γεγονότα.
Το 2010 είχε εκδηλωθεί μια επιδημία από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τον Νοέμβριο, με ασθενείς στην Βόρεια Ελλάδα και είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα, από τα οποία τα 191 εμφάνισαν συμπτώματα στο ΚΝΣ ενώ 71 εμφάνισαν ήπια μορφή ενώ στοίχισε την  ζωή σε 34 άτομα. Το 2011 είχαμε λιγότερα κρούσματα ενώ παρατηρήθηκε και μείωση των θανάτων. Σε αριθμούς υπήρξαν 101 κρούσματα εκ των οποίων 76 με επιπλοκές στο ΚΝΣ, και μόνο 9 θανάτους και όλοι άνω των 65 ετών με προβλήματα υγείας. Το 2012 ένας θάνατος 75χρονου.
Το σχέδιο αντιμετώπισης του ιού για το 2012 που είχε υπαγορεύσει το Υπουργείο Υγείας ήταν ο αποκλεισμός περιοχών από αιμοδοσία. Τον Ιούλιο έχουμε το πρώτο κρούσμα στο Παλαιό Φάληρο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τρίβει τα χέρια του και απευθύνεται στο ΕΚΕΑ (εθνικό κέντρο αιμοδοσίας) υποστηρίζοντας ότι το Παλαιό Φάληρο είναι αστική περιοχή και άρρηκτα συνδεδεμένη κυκλοφοριακά με Αθήνα και Πειραιά, γι’ αυτό πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης σ’ όλο το νομό ως εξής: Άμεση εφαρμογή του ελέγχου αίματος με ΝΑΤ (τυχαίο;!). Ο τωρινός Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος ζητά εν τέλει από το ΚΕΕΛΠΝΟ να δώσει στο ΕΚΕΑ 300.000€ για αγορά αντιδραστηρίων. Το ΕΚΕΑ παίρνει προσφορές από τις εταιρείες:
  • για μονήρη έλεγχο: Roche 16€/μονάδα, Chiron 17,22€/μονάδα
  • για mini pools: Roche 7,5€/ ανά μονάδα, η Chiron αρνείται να προμηθεύσει την Ελλάδα με μικροδεξαμενές (και ναι! η Chiron απασχολεί και Έλληνες – και ο νοών νοείτο)
             Το ΕΚΕΑ καταλήγει στα mini pools της ROCHE – λογικότατο και φτηνότερο. Και από το πουθενά ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ξεκίνα κι αυτός μόνος του διαπραγματεύσεις – χωρίς το ΕΚΕΑ – και καταλήγει σε προσφορά με τη Chiron: 10% έκπτωση και 10.000 τεστ δωρεάν. Στις 20 / 07 όμως η ίδια εταιρεία είχε προτείνει 20.000 τεστ δωρεάν με την προϋπόθεση να εξοφλούνταν το ποσό των 838.247€ που της όφειλε το υπουργείο. Το πραγματικό όφελος, παρόλα αυτά, του Υπουργείου ήταν 595.937€! Τι αντιπροσώπευε η διαφορά;! Τα 10.000 τεστ που είχε προσφέρει δωρεάν το προηγούμενο έτος. Ο τζάμπας δε ζει… Η Roche στέλνει mail στον Υπουργό και ρωτά: «Σας ενημέρωσε ο κύριος Σαλμάς για την έκπτωση 33% που προσφέρουμε;» Μάλλον όχι! Η υφυπουργός  Υγείας κα. Σκοπούλη ζητά από το ΕΚΕΑ να γίνει απευθείας ανάθεση στη φτηνότερη προσφορά (βλ. Roche). Και βγήκαν φυσικά όλοι οι κρατικοδίαιτοι και την κατηγόρησαν γιατί η Roche είναι χορηγός στη Φαρμακευτική Αθηνών που είναι καθηγητής ο σύζυγος της, κ. Μουτσόπουλος. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη…
Ένα κέντρο λοιπόν που το 2011 χρηματοδοτήθηκε με 47.650.000€, από τα οποία τα 18,8εκ.€ ήταν οι αποδοχές του προσωπικού και αμοιβές προς τρίτους, 4,408εκ.€ αντιστοιχούσαν στις δαπάνες λειτουργίας, τα 385.000€ πήγαν σε λογαριασμούς τηλεφώνων και τα 200.000€ σε έντυπη και γραφική ύλη! Το ΚΕΕΛΠΝΟ συντηρεί την παθογένεια του ελληνικού κράτους. Τα χρόνια που διανύουμε χαρακτηρίζονται από την απαξίωση σε κάθε τι δημόσιο – οργανισμούς, πρόσωπα. Η λύση δεν είναι να κλίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Γιατί σκοτώνοντας έναν οργανισμό δε σημαίνει απαραίτητα ότι σκοτώνεις και την αρρώστια του. Η δημόσια υγεία χρειάζεται προφύλαξη, ειδικά σε τέτοια εποχή. Τα ρουσφέτια και οι πουλημένοι που ζουν για μια θέση στον ήλιο πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητοι! Μην τους αγνοείτε, τους δίνεται λόγο ύπαρξης!
Πηγές: HOT DOC και ιστοσελίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια: