Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Τίποτα δεν πάει χαμένο

     
    Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς - και κυρίως να ζει - εικόνες σαν τις χτεσινές στο σύνταγμα. Η Χαρούλα Αλεξίου τραγούδησε στο πλευρό των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και έλαμψε για ακόμη μια φορά. Με την πλατεία Συντάγματος κατάμεστη, η δύναμη της τέχνης στο πλευρό των αγωνιζομένων αυτών γυναικών τους έδωσε νέα πνοή για να συνεχίσουν τον αγώνα. 

   Το σημαντικό πρόσωπο της βραδιάς, όμως, δεν ήταν η Χαρούλα. Ήταν αυτές οι 595 γυναίκες οι οποίες έχασαν τη δουλειά τους στις 17 Σεπτεμβρίου 2013. Κλείνουν 10 μήνες που δεν το έχουν βάλει κάτω και ο αγώνας αυτός σίγουρα δεν πάει χαμένος. Αποτελούν πλέον ένα σύγχρονο σύμβολο των εργαζομένων.
   Εδώ και 10 μήνες, λοιπόν, οι εν λόγω κυρίες είναι καθημερινά στο δρόμο διεκδικώντας το δικαίωμα τους στην εργασία. Χαρακτηριστική είναι η δικαίωση τους από το Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτή την αγωγή που κατέθεσαν και υποστήριξε ότι η "διαθεσιμότητα" τους είναι παράνομη και συνιστά απόλυση τους. Οι λόγοι είναι οι εξής:

  1. Δεν υπήρξε καμία εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος και καμία αξιολόγηση των καθαριστριών.
  2. Οι εργαζόμενες δεν μπήκαν σε κανένα πρόγραμμα κινητικότητας 
  3. Δεν καταβλήθηκε αποζημίωση στη λήξη της διαθεσιμότητας (ουσιαστικά δηλαδή έχουμε να κάνουμε με απόλυση)

     Κάπως έτσι για ακόμη μια φορά ξεσκεπάζεται η δήθεν νομιμότητα των πράξεων της κυβέρνησης και η νομολαγνεία που έχουν κάνει σωβρακοσημαία οι βουλευτές της συγκυβέρνησης. Φυσικά, αν το θέμα σταματούσε εκεί θα ήταν μεγάλη δικαίωση και για το δικαστικό σώμα το οποίο για μια φορά θα στρεφόταν εναντίον του κράτους και των μνημονίων. Ο Άρειος Πάγος ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του πρωτοδικείου (αν και ήταν άμεσα εφαρμόσιμη) και οι επίσημες δηλώσεις τους είναι ένα μνημονιακό ρεσιτάλ  και κυρίως ανυπόστατο καθώς βασίζεται στη δική τους κρίση ότι η απεργία 595 γυναικών (με μισθούς 205 - 757€ το μήνα) είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Τίποτα άλλο βέβαια ενάντια στο δημόσιο συμφέρον δε βλέπει ο Άριος Πάγος, οι καθαρίστριες απειλούν την πορεία της χώρας. Να σημειωθεί ότι η καταβολή του μισθού (που φέρει ως επιχείρημα ο Άρειος Πάγος) γίνεται κανονικά για το χρονικό διάστημα που δεν απασχολούνται από το δημόσιο η καθαρίστριες και γενικά οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα όπως εξηγεί ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος. 
   Όσο και να ωρύονται η Βούλτεψη και ο Άδωνις, - αναρωτιέμαι πόσο τους πληρώνουν για να φαίνονται τόσο πληρωμένοι - με την καραμέλα των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν καταθέσει καμία οικονομοτεχνική μελέτη που να δείχνει ότι εξοικονομούνται χρήματα από την ανάθεση τόσων και τόσων εργασιών σε εργολάβους ιδιώτες. Αντιθέτως, πάντα ξεπροβάλλουν δηλώσεις που υποστηρίζουν την επιβάρυνση του δημοσίου (όπως π.χ. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με αντίστοιχο θέμα με καθαρίστριες). Δες φάτσες που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα καλύτερη.
     Ο καθένας έχει τα μέσα του για να διεκδικεί αυτό που θέλει. Η κυβέρνηση (και αυτολι που βρίσκονται από πίσω) έχει ένα σάπιο δικαστικό σώμα, τα ΜΑΤ που έστειλαν στο νοσοκομείο καθαρίστριες, την προπαγάνδα, τα ΜΜΕ, το κεφάλαιο. Οι καθαρίστριες έχουν τη λογική, την ορθή εφαρμογή των νόμων, την αντίσταση ενάντια στην εξαθλίωση που επιβάλλουν αυτές οι πολιτικές. Ακόμη έχουν τη Χαρούλα και πολλούς άλλους από το καλλιτεχνικό στερέωμα που τις στηρίζουν. Θα έπρεπε να έχουν κι εμάς πλάι τους. Μην περιμένεις να πεινάσεις για να αντιληφθείς την αδικία...


                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: