Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Quills(2000)


             
           Αναζητώντας ταινίες του Geoffrey Rush, έπεσα πάνω στο Quills που ο ίδιος υποδύεται τον Μαρκήσιο ντε Σαντ. Συμπρωταγωνιστούν η Kate Winslet, ο  Joaquin Phoenix, και ο κλασσικός Michael Caine.

            Μαρκήσιος ντε Σαντ. Άτομο με ενδιαφέρουσα και πολυτάραχη ιστορία. Φιλόσοφος και συγγραφέας με διαστροφική άποψη για τη σεξουαλικότητα. Από το όνομα του προέκυψε και ο όρος σαδισμός.
Ο Philip Kaufman(σκηνοθέτης) επιλέγει να βασιστεί για την ταινία του σε ένα λογοτεχνικό έργο και συγκεκριμένα στο βραβευμένο θεατρικό έργο του Dough Wright. Με τη διαφορά ότι τώρα απλά βασίζεται στο μύθο του ντε Σαντ και στήνει μια φανταστική ιστορία.
            Ο Μαρκήσιος(Geoffrey Rush) είναι κλεισμένος σε ένα ψυχιατρείο της εποχής, συγγράφει τα «αμαρτωλά» έργα του, τα προωθεί μέσω της πλύστρας(Kate Winslet) του ψυχιατρείου και το Παρίσι βρίσκεται σε πλήρη έξαρση. Ο Ναπολέων στέλνει έναν ψυχίατρο(Michael Caine), που ξέρει καλά πώς να συνετίζει τους ασθενείς. Ο Μαρκήσιος περνά δύσκολες ώρες λόγω του ψυχαναγκασμού του για το γράψιμο. Του παίρνουν το μελάνι και γράφει με κρασί, αδειάζουν το δωμάτιο και γράφει με το αίμα του, τον ξεγυμνώνουν τον ξεφτιλίζουν και όμως βρίσκει ακόμα δύο(!!) τρόπους για να γράψει τα βιβλία του. Ενδιαφέρον έχει και ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο αβάς του ψυχιατρείου (Joaquin Phoenix).
            Μια ταινία με πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή. Σκληρή και παράλληλα τρυφερή. Εγκώμιο στην ουσιαστική ελευθερία λόγου που στερείται και η χώρα μας τον τελευταίο καιρό. Θα δημιουργήσει προβληματισμό. Ψάξτε το βαθύτερο νόημα μέσα από τις ερμηνείες. Ο Geoffrey Rush ανατριχιαστικά ταλαντούχος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: